[TOPLULUKLAR, 36/50] Halk Bilimi Topluluğu
Halk Bilimi Topluluğu
Merhaba arkadaşlar! 🙂 Bugün sizlerle Halk Bilimi Topluluğu başkanı Sena Beste Ercan ile yaptığım röportajı paylaşacağım. Keyifli okumalar!
Topluluğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?
Topluluğumuz Ankara Kampusumuzdaki Türk Halk Bilimi Topluluğu’nun misyonu ve vizyonu altında, kampusumuzun 2005’te açılmasıyla birlikte çalışmalarına başlayan ilk topluluktur. 13 senedir topluluk olmanın yanı sıra aile olmayı başarabilen HBT, şu an halk müziği, halk oyunları ve halk tiyatrosu olmak üzere üç farklı kolda sahne üstü faaliyetlerine devam ediyor. Aynı zamanda da arşiv çalışmaları yaparak Halk Bilimi’ne katkı sağlamayı ve böylece gelecek nesillere gösteri videolarından çok daha fazlasını bırakmayı hedeflemektedir. Topluluğumuz yalnızca bu alanlarda daha önceden faaliyet göstermiş kişilere değil, izlemeyi ve dinlemeyi seven, sıcak bir topluluk ortamı arayan, farklı kültürlerin değerlerine önem veren ve bilgi edinmek isteyen herkese kucak açmaktadır. Ankara’daki Türk Halk Bilimi Topluluğu’ndan farkımız, Halk Bilimi Topluluğu olarak yalnızca Türk kültürünün değerlerini bünyemizde barındırmak değil, kampusumuzdaki uluslararası öğrencilere de kapımızı açık tutarak onlardan da kendi kültürlerini öğrenebilmek. Bu bağlamda halk oyunları ekibimiz çeşitli yörelerin dansları ve kıyafetleri, halk müziği ekibimiz farklı yörelerin ezgileri ve halk tiyatrosu ekibimiz ise o yörenin oyunları üzerine çalışmakta ve çalıştığı yöreyi en iyi şekilde yansıtmak için çabalamaktadır.
Yıl içinde düzenlenen etkinliklerinizden bahsedebilir misiniz?
Yıl içerisinde kampus içi ve dışı olmak üzere pek çok sahne performansı sergilemekteyiz. Bunların başlıcaları Oryantasyon Programı, Çakıştes Festivali, Bağlıköy Festivali, 29 Ekim Cumhuriyet Balosu, 10 Kasım Anma Programı, Sahne Sanatları Festivali, Ağaç Dikme Şenlikleri ve Tiyatro Şenliği’dir. Bunun yanı sıra topluluğumuz her sene konseptli bir program düzenleyerek iki akşam boyunca toplam 3 saatten fazla kesintisiz gösteri sergilemektedir.
Yıl içinde üyelerinize hangi eğitimleri/ kazanımları sunuyorsunuz?
Yıl içinde üyelerimize diledikleri alanda dans, müzik, enstrüman ve tiyatro çalışabilmeleri için olanak sağlıyoruz. Topluluğumuzun asıl gayesi hiçbir zaman sahnede mükemmel olmak değil, daima sahnede keyif alabilmektir. Bu bağlamda, genelde çalıştırıcılarını kendi içinden seçen topluluğumuzun üyelerine sağladığı en büyük kazanım da ast-üst ilişkisi olmadan, tamamen arkadaşlıkla ve samimiyetle nasıl birlik olunabileceğini ve sahne üzerinde hatalar da olsa nasıl keyif alınabileceğini kanıtlayarak bunu her gelen yeni nesile aşılamayı çalışmasıdır.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Topluluğumuzla ilgili daha fazla bilgi almak isteyenler sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilir. Bu güzel ailenin bir parçası olmak isteyen herkes de bizi topluluk odamızda bulabilir. 🙂