Hoca Röportajları – Şeray Ekici
Herkese merhaba, blogdaki ilk yazım olmasının heyecanıyla birlikte bu yazıyı okulumuzun çok değerli hocalarından ve Fransızca öğrenme sürecimde bana yol gösteren Şeray Ekici’yle yapmaktan mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Derslerdeki pozitif enerjisi ve öğrenci ilişkileriyle, Fransızcayı sadece alacağınız bir seçmeli ders olmaktan çıkarıp daha da keyifli bir hale getiriyor. Şeray hocamızın ve Fransızcanın asla peşini bırakmayan bir öğrenci olarak ben de yaklaşık beş dönem kendisinden ders alma şansını elde ettim. Bizim için oldukça keyifli geçen bu röportajı okurken umarım siz de bizim kadar keyif alırsınız 🙂
1. Daha önce akademisyen olarak çalıştığınız başka bir üniversite var mı? Neden ODTÜ KKK?
Başka çalıştığım bir üniversite yok, sadece ODTÜ KKK’de çalışıyorum. Neden ODTÜ KKK? Aslında ben 2001 yılından beri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalışıyorum. Daha önce buradaki Kıbrıs üniversitelerinde çalıştım, kolejlerde de çalıştım. 2006’da ilk kez Fransızca öğretmeni ilanını gördüğümde çok heyecanlandım çünkü Türkiye’den bir üniversitenin kampus açtığını bilmiyordum ve bunun ODTÜ olduğunu duyduğumda daha da çok heyecanlandım. Tabii hemen başvurdum.
2. Kıbrıs’ta öğretmen olmak nasıl bir duygu? Bir gününüzü nasıl geçiriyorsunuz?
Çok güzel bir duygu. Şöyle güzellikleri var, ben bildiğin gibi Kıbrıs’ın birçok üniversitesinde birçok okulda öğretmenlik yaptım. Birincisi, öğrencileri hazırlamak en büyük amaç olmuştu benim için, her çalıştığım kurumda. O yüzden üniversite ya da eğitim standartlarını her zaman sağlamak önceliğimiz oldu, özellikle yabancı dilde. Yani öğrencilerimizin CV’lerini geliştirmeleri için çalıştık. Sadece seçmeli bir yabancı dil değil de daha çok CV’lerine katkı sağlayabilmekti amacımız. Bu konu Kıbrıs’ta her türlü kurumda her zaman için gündemdedir, o yüzden ben çok şey öğrendim buradaki öğretmenlik hayatımda. Uluslararası sınavlarla ilgili, onların neler beklediği, uluslararası alanda dilde neler beklendiği konusunda benim için çok geliştirici oldu.
3. Sizce bir aday öğrenci neden ODTÜ KKK’yi tercih etmeli? ODTÜ KKK’yi tercih etmeyi düşünen adaylara tavsiyeleriniz var mı? Kampusumuzu tercih ederken nelere dikkat etmeliler?
Ben şöyle düşünüyorum, kendi öğrencilik hayatım tabii çok gerilerde kaldı ama eğer yeniden bir üniversiteye başlayacak olsam; birincisi, ODTÜ eğitim kalitesi olduğu için bölümlerde özellikle Ankara’yla eşdeğer gitmesi çok önemli. İkincisi, bir ODTÜ diplomasına sahip olmak bence öncelik olabilir. Bir diğeri de; benim en çok hoşuma giden, öğrencilerde de gördüğüm, kampusumuzun ortamında öğrenciler daha yakın ilişkiler kurabiliyorlar. Öğrenci öğretmen ilişkileri çok yakın çünkü hepimiz burada bir aile gibi yaşıyoruz. Bence bu tercih etmelerinde çok önemli bir etken.
Herkes bir şekilde birbirine karşı saygıya da daha fazla dikkat ediyor. Ben öğrencimle hem komşu oluyorum, hem bazen yeri geliyor eğlence ortamlarını birlikte paylaşıyoruz. Bu sebeple de ben ona saygı gösteriyorum o bana saygı gösteriyor. Kendimize küçük bir dünya kurup daha çok paylaşımda bulunduğumuzu düşünüyorum. Bir de etkinlik yaratma konusunda da gelişiyor öğrenciler. Belki ortam yetersiz olabilir, fiziksel koşullar yetersiz olabilir ama bunların hiçbiri negatif bir etken olmuyor kimse için. Herkes bir şekilde ortamını yaratmak istiyor ve yaratıyor da.
4. Mezuniyet sonrasında öğrencileriniz ile ilişkileriniz devam ediyor mu? Bu ilişkiyi nasıl sağlıyorsunuz?
Bunu tabii ki genellikle sosyal medya aracılığıyla sağlıyorum. Neyse ki sosyal medya var ve birbirimizi takip ediyoruz. Yeri geliyor birbirimize yazıyoruz, yeri geliyor birbirimize özlediğimizi yazıyoruz. Bu şekilde devam ediyor aslında. Bazen de iş nedeniyle ya da herhangi bir soruyla ilgili, mesela Fransızcayla ilgili bir sorun olduğunda öğrenciler bana ulaşıyor. Ama tabi ki %100 kimseyle iletişimde kalamıyorum, ancak birkaç öğrenci oluyor iletişime geçen. Öğretmenler çok fazla öğrencilerle iletişime geçmeye yanaşmazlar rahatsız etmemek açısından, onlardan bir dönüt aldığımızda tabi ki hemen cevap veriyoruz.
5. Hangi alanlarda çalışıyorsunuz? Kampusumuzda hangi dersleri veriyorsunuz, kısaca bahsedebilir misiniz?
Fransızcanın A1, A2 ve B1 seviye derslerini veriyorum diyebiliriz. Tekrardan amacımız, öğrencilerimize uluslararası bir gelişme sağlayabilmek. Öğrencimiz master yapmaya gittiğinde hangi seviyede olduğunu belirtmesi önemli, bunlara dikkat ediyoruz.
6. Belirli bir öğrenci profili var mı derslerinizi alan öğrenciler içerisinde? Sizce neden Fransızca dersi almak istiyorlar?
Aslında yeteri kadar seçmeli dersimiz yok, genellikle mecburiyetten alıyorlar 😄. Ancak bu bir yandan da avantajlarına oluyor öğrencilerin, çünkü ikinci bir yabancı dili almak durumunda kalıyorlar. Neden almalılar? Günümüz dünyası rekabet dünyası, bu benim her zaman öğrencilerimi teşvik ettiğim konulardan bir tanesi. CV’nizde dili mutlaka göstermeniz gerekiyor. Ancak sadece “Biliyorum!” değil, uluslararası onaylanmış bir sertifikayla olması çok önemli. Eski öğrencilerimden hep dönütler aldım, maaşlarına o belge sayesinde zam aldılar. Aynı zamanda insan kaynakları şöyle düşünüyor: “Kendini geliştirmeye çok açık bir eleman.”. Tabii büyük şirketlerde de bu ödüllendiriliyor.
7. Online dönem özelinde düşünürsek yüz yüze eğitimi özlediniz mi, yoksa online dönemi mi tercih ediyorsunuz? Online eğitim süreci sizin için nasıl gidiyor?
Tabii ki yüz yüze eğitimi her zaman tercih ediyorum. Dil bir kere sosyal bir ortam gerektiriyor. Dilde amacımız iletişim kurmak. Bunu tabii ki mecbur kaldığımız için bu noktada kameralar karşısında yapıyoruz ama sınıftaki etkileşim, yüz yüze olmak farklı. Bunu şöyle düşün, bir kahve içiyoruz ve bunu bir kafede buluşup içmemiz ikimizin de içinde bambaşka duygular uyandırır. O yüzden yüz yüzeyi tercih ediyorum.
Online eğitim süreci benim için zor geçiyor. Öğretmen olarak iş yükü çok daha fazla. Yani 7/24 ekranın önündeyiz, ki ben ilgi alanlarımda araştırma yapmayı, hobilerimi yapabilmeyi ve hafta sonumun bana kalmasını önemseyen ve isteyen birisiyim. Online eğitimde ders hazırlığı, ödev kontrolleri ve bunun yanında bir sürü task hazırlamamız gerekiyor öğrenciye vermek için. Kendi dersim adına konuşayım, sınıf ortamında bir dil kitabı üzerinden gidebiliyoruz ancak online eğitimde bu daha da zorlaşıyor. Zaten biliyorsun ki online kitapların fiyatları çok daha pahalı. Bunu öğrenciden talep etmek çok daha zor, o yüzden seçmeli derslerde de öğrenciyi anladığımız için biz tasklarımızı kendimiz düzenliyoruz. Tekrardan kitap yazıyoruz gibi bir şey oluyor 😅
8. Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Öğrencilerimizi çok özledik. Umarım yakın zamanda yüz yüze görüşürüz.